normal
bold
narrow
normal
bold
Misofonie
Arnoud van Loon & Marthe van der Pol

Misofonie

Gek van geluid

Boom Uitgevers (2020)
#76
9789024431014
111 pages | Nederland | Nederlands
LC Classification PSY 921

Genre

  • Psychologie

Subject

  • Misofonie

Plot

Plot
Kuchen, slikken, het eten van een appel, het tikken op een toetsenbord, velen ergeren er zich wel eens aan, maar voor mensen die lijden aan misofonie zijn dergelijke geluiden ondraaglijk en wekken ze intense gevoelens van woede en walging op. Vaak leidt dit tot het vermijden van situaties waarin ze met die geluiden geconfronteerd worden. Ze eten liefst alleen, reizen niet meer met de trein en gaan sociale contacten uit de weg… Maar eigenlijk voelen ze zich nergens veilig, want overal zijn er wel mensen die geluiden maken.

Misofonie lijkt onschuldig, maar heeft verstrekkende gevolgen. Het kost mensen die er last van hebben – en hun omgeving – heel veel energie om normaal te blijven functioneren. Dit boek bevat informatie over misofonie en vooral over wat iemand kan doen om ervan af te komen. Het biedt mensen die lijden aan misofonie en hun omgeving tips, herkenning en begrip.

Arnoud van Loon is klinisch psycholoog, hoofd van het Dagcentrum Psychiatrie van het Amsterdam UMC, praktijkopleider en docent. Marthe van der Pol is klinisch psycholoog, onderzoeker en behandelaar bij het Amsterdam UMC. Samen met anderen ontwikkelden de auteurs in 2012 de eerste behandeling van misofonie in Nederland.

Recensie
Het eerste deel van dit zefhulpboek bestaat uit theorie. In korte hoofdstukjes wordt duidelijk beschreven wat misofonie is, hoe het ontstaat en hoe het werkt in de hersenen. Ook het misofoniemodel, waarop de behandeling is gebaseerd, wordt helder uitgelegd.

In deel twee staan vervolgens verschillende technieken om zelf mee aan de slag te gaan. Er wordt gewerkt met een stappenplan en het is de bedoeling om de twaalf stappen chronologisch te doorlopen. Deze technieken moeten goed geoefend worden (best dagelijks) en dat kost wel wat tijd en energie. In het begin oefent enkel de persoon die last heeft van misofonie, in een later stadium worden mensen uit hun nabije omgeving erbij betrokken. Ook voor hen is het immers een probleem want ze weten niet goed hoe ze ermee moeten omgaan. Het is dus belangrijk dat ook zij degelijk geïnformeerd zijn. Zo werkt exposure bijvoorbeeld averechts. Deze techniek wordt vaak gebruikt bij angststoornissen omdat mensen ervaren dat de angst afneemt door de confrontatie aan te gaan. Bij misofonie gaat het echter niet om angst, maar wel om woede en walging, en deze gevoelens nemen juist toe bij blootstelling.

Na het doorlopen van het stappenplan volgt dan een evaluatie: welke techniek helpt het best, welke oefeningen leiden best af van het geluid en welke doelen zijn al dan niet bereikt.

Persoonlijk vind ik dit een heel goed zelfhulpboek en ik hoop dat mensen die last hebben van misofonie (en hun naasten) er veel aan zullen hebben. Het vraagt heel wat inspanningen om alle stappen te doorlopen en (liefst dagelijks) te oefenen maar oefening baart kunst…

Recensie Fabienne

Personal

Quantity 1
Read
Added Date Oct 22, 2020 15:22:18
Modified Date Oct 22, 2020 15:32:59