voor (jong)volwassenen met anorexia nervosa
RECENSIE
Het woord MANTRA mag dan voor sommige mensen misschien wat zweverig klinken, dit boek is dat allerminst. MANTRA is een acroniem voor Maudsley Model of Anorexia Nervosa Treatment for Adults. Dit model is een behandelmethode die ontwikkeld werd door het Maudsley-ziekenhuis in Londen. Bijzonder is dat hier ook patiënten en ervaringsdeskundigen aan hebben bijgedragen.
Het werkboek is erg mooi uitgegeven. Het is bijna een kunstwerk op zich en nodigt daardoor uit om het ter hand te nemen en ermee aan de slag te gaan. De teksten zijn duidelijk en zorgvuldig geschreven, met voorbeelden die aanspreken en met opdrachten die erg helpend kunnen zijn. Jongvolwassenen met anorexia kunnen de verschillende hoofdstukken op eigen tempo en volgens eigen behoefte doorlopen, samen met hun naasten en behandelaren. Voor familieleden, partners en vrienden is dit tevens een helpend boek, aangezien ook voor hen ondersteuning wordt voorzien zodat ze hun naaste kunnen bijstaan in de weg naar herstel.
Het eerste hoofdstuk geeft toelichting bij de wetenschappelijke onderbouwing van de methode en de opbouw van het boek. In het tweede hoofdstuk maak je een begin aan je reis naar herstel: hoe klaar voel jij je om te veranderen, hoe zou je leven er over vijf jaar uitzien met of zonder eetstoornis, wat zijn voor jou belangrijke waarden om naar te leven en past je eetstoornis daar nog in? Vervolgens ga je in hoofdstuk drie op zoek naar supporters: wie in jouw omgeving kan je helpen op je weg naar herstel? Hoe kijken zij naar de eetstoornis en wat kunnen zij best doen om je te ondersteunen? Dit hoofdstuk is dus ook zinvol voor jouw supporters, net zoals de bijlage 1 achteraan in het boek.
De volgende hoofdstukken gaan dieper in op specifieke thema’s: het verbeteren van je voedingstoestand waarin je leert waarom we voeding nodig hebben en hoe ons lichaam reageert op honger en verzadiging en wat er bij jou daarin moeilijk loopt (hoofdstuk 4); het waarom, wat en hoe van de eetstoornis waarin je op zoek gaat naar factoren die je eetstoornis mee in stand houden (hoofdstuk 5); het vastleggen van persoonlijke behandeldoelen (hoofdstuk 6); het onderzoeken van je emotionele en sociale leven waarbij je leert luisteren naar je emoties en behoeften en ook leert omgaan met extreme en overweldigende emoties (hoofdstuk 7); het onderzoeken van je denkstijlen en de impact van angst en strenge normen op jouw leven; het stilstaan bij jouw identiteit voorbij de eetstoornis (hoofdstuk 8).
Behandelaars vinden op de website van de uitgeverij een gratis handleiding om dit boek in therapie te gebruiken.
Recensie Els
Quantity | 1 |
---|---|
Read | |
Added Date | Feb 24, 2021 14:19:41 |
Modified Date | Feb 24, 2021 14:19:43 |